Överklagad upphandling kräver tillfälliga förskolelösningar

Posted by Jonny in Uncategorized | Kommentarer inaktiverade för Överklagad upphandling kräver tillfälliga förskolelösningar

De rödgröna resurstillskotten till Falu kommuns förskolor har varit stora, men tillströmningen av nya barn har också varit snabb. I takt med att Falun nu växer fortare har nästan varje terminsprognos för antalet barn i förskolan överträffats med många barn. De ekonomiska resurserna har ökats sedan 2010 så att det har kunnat öppnas 16 nya förskoleavdelningar.

Nu efter årsskiftet skulle ytterligare 6 nya avdelningar stå klara. På grund av en överklagad upphandling, där byggbolag slåss om jobbet i en rättsprocess, har det här gått i stå. Situationen är inte acceptabel. Istället för att fortsätta minska grupperna(från drygt 19 barn som vi låg på 2013) tvingas vi just nu öka intaget av barn på befintliga avdelningar.

Jag och övriga rödgröna vill med det här berätta om den uppkomna situationen. Vi vill också berätta att vi kommer att göra allt vi kan för att skapa alternativa, tillfälliga, lösningar så att alla barn och föräldrar i Falu kommun även i fortsättningen kan känna trygghet och glädje i att gå till förskolan. Konkret kommer vi att:
• På några platser skapa extra kapacitet genom nya, tillfälliga, avdelningar.
• Vi kommer dessutom att tillfälligt förstärka med extra personal på befintliga avdelningar i takt med att barnantalet ökar. Detta för att klara de tillfälligt större barngrupperna. Det handlar om en extra halvtid per avdelning.

Det här berör förstås också vår kompetenta och engagerade personal på förskolorna. Vi vet att vi tillsammans kan hjälpas åt att lösa situationen så bra det bara går. Ett överklagat byggprojekt ska inte få hindra oss. Vi kommer istället att hitta alternativ på det sätt som vi beskrivit här.

Förskolan har alltid varit en viktig fråga för oss och den var en av de mest debatterade frågorna i valrörelsen 2010. Vårt löfte att öka resurserna är infriat och vi jobbar vidare mot målsättning att barngrupperna ska bli mindre.

Inlägget bygger på den insändare som jag skrivit tillsammans med kommunalrådet Susanne Norberg (S), Viktor Zakrisson (S), Richard Holmqvist (MP), ordförande resp vice ordförande i barn- och utbildningsutskottet, Krister Johansson (S) samt Erik Eriksson (MP), båda dito i fastighetsutskottet.

Fia-Lotta_fsk_S_uppsalavalprogr-bild_barn-skola

Comments are closed.