Det kunde ha varit våra döttrar!

Posted by Jonny in Uncategorized | Kommentarer inaktiverade för Det kunde ha varit våra döttrar!

Det är en fin kväll i Falun. Många käkar middag, tränar eller kollar TV efter en dag på jobbet. Men 200 går till Stora Torget. För att visa att det inte är okej att människor kränks, tillfångatas och exploateras. Kidnappningarna av 230 unga flickor i Nigeria har berört oss. Vi är fem män på estraden, egentligen spelar det ingen roll vilka vi är. Alla fem har en eller fler döttrar. Det kunde ha varit våra döttrar. Just att vi är fem killar kan ha sin symbolik just den här stunden. Killar som tar ställning mot förtryck och övergrepp på tjejer. Att tjejer har rätt att respekteras på samma sätt som killar.

Det är tjejerna och kvinnorna som ofta drabbas, som blir en handelsvara. Ofta för att män tror att de har mer rätt som män, eller till och med har rätt att köpa kvinnor. Kvinnor i fattiga länder, långt utanför Europa. Mest utsatta. Här kommer också frågan: Vad har vi för anledning att inte vara solidariska, inte vara en fristad eller skylla våra egna tillkortakommanden på någon som nyss kom till Sverige, ibland med en historia liknade de nigerianska tjejerna?

Imorgon håller ett parti torgmöte på samma plats som i kväll. Nästan samma tid. Ett parti som bygger hela sitt program på att vi inte ska ha någon internationell solidaritet. Som inte tycker att vi ska vara en fristad, och som har byggt hela sin argumentation på att det är okej att skylla Sveriges brister och problem på vissa människor.

Kyrkklockorna i Kristine kyrka ringde för de nigerianska tjejerna och Afrika ikväll. Imorgon hoppas jag faktiskt att de gör som i Jönköping: varnar för fara, för inskränkthet och egoism. Kom ner till stan då också.

IMG_0997[1]IMG_0998[1]

 

Comments are closed.