Nya regioner och bra förutsättningar i hela landet kräver robust infrastruktur

Posted by Jonny in Uncategorized | Kommentarer inaktiverade för Nya regioner och bra förutsättningar i hela landet kräver robust infrastruktur

Samma dag som förslag till nya regioner presenteras besöker infrastrukturminister Anna Johansson Dalarna. I ett Svealandsperspektiv blir behovet av bättre och snabbare tågförbindelser ännu viktigare. Och att Dalarnas stora godsflöden har järnvägsstråk som inte stör persontrafiken.

Höghastighetsbanor och storstäder i all ära, men den stora arbetsuppgiften blir att skapa bra förutsättningar i hela landet. Det gäller både i uppdraget att föreslå nya regioner och att skapa en robust infrastruktur!

Då Dalarna är Sveriges fjärde största exportlän och det tredje största turistlänet ger det synliga spår. Vägarna slits ner när människor tar bilen istället för tåget och exportindustrin tvingas transportera längs väg trots att man egentligen vill använda järnväg.

För pendling och persontrafiken mellan Dalarna och Stockholmsregionen är satsningar på Dalabanan det absolut viktigaste! Kartan här nedan visar att Dalarna behöver krympa tidsavståndet. Dalabanan har varit i strykklass i jämförelse med övriga banor ut från Stockholm.

image

En konflikt som inte kan undvikas och där mycket av både person- och godstrafik på något sätt måste passera är mellan Falun och Borlänge. Anna Johansson fick idag provåka (provköra?!) den krokiga, vackra men ack så otillräckliga 1850-talssträckningen. Det är trångt, det intygar alla. Enligt uppgift är det här det enkelspår i Sverige som först fylls när tåglägen delas ut.

Det är sant att bostadsbristen hämmar exempelvis Stockholms och Uppsalas expansion. Men alla behöver inte flytta dit! Om FalunBorlängeregionen, Dalarna och kommunerna ner mot Uppsala har en tillförlitlig och tillräckligt snabb bana finns en befolkning på runt 300.000 människor där många inte har något emot att pendla med tåg. Då kan många arbeta i Uppsala, Arlanda och Stockholm utan att behöva flytta dit och konkurrera om bostäderna.

Hoppas att du hade ett bra och givande besök idag Anna! Nu fortsätter resan tillsammans. Inte bara mellan Falun och Borlänge utan hela vägen till Stockholm och nya fungerande storregioner!

förslag nya regioner

 

Comments are closed.