Det var den sommaren… Nu händer mycket spännande!

Posted by Jonny in Uncategorized | Kommentarer inaktiverade för Det var den sommaren… Nu händer mycket spännande!

Rubriken kan tolkas som en syrlig kommentar över sommarvädret, men jag måste säga att min sommar var helt OK. Mer om vad jag själv har haft för mig hör du i Falupodden. Nej, här tänkte jag uppdatera dig på vad som hänt sedan mitt förra inlägg i juni och en del om allt som är på gång!

Först ska vi ut i landsbygden. I Vika och Grycksbo är entreprenör utsedd som ska rusta upp vägarna inför att vägföreningar tar över skötsel och underhåll i de två byarna. Alla kommundelar ska ha vägföreningar, men i de här orterna har det dragit ut på tiden. Jag är särskilt glad att det i juli kunde anordnas en stämma i Grycksbo som valde en styrelse för den vägföreningen. Det är viktigt att den finns för att upprustningen och överlämnandet av vägarna ska ske på ett bra sätt. Känns som att vi börjar få till bra lösningar när det gäller MSN-åtaganden i landsbygden, med höjda bidrag till vägföreningar, återtaget ansvar för lekutrustningar, och att kommunen också tar ett helhetsgrepp om vägbelysning i hela kommunen (genom att ta över de gamla belysningsföreningarna).

Gruvgatans utseende fick berättigad kritik i P1-programmet Stadsinspektionen. En liten tröst är att det händer en hel del i intilliggande kvarter, vilket kommer att ge gatan lite finare ”väggar” (däremot är själva gatan i fortsatt behov av uppsnyggning). Det som händer närmast är att Falun Bowling & Krog öppnar 25-26 september, och samtidigt passar vi på att ”inviga” ombyggda Myntgatan och Stigaregatan. Bygget av Kopparstadens 87 hyresrättslägenheter i kvarteret Teatern har startat och samtidigt pågår försäljningen av de 40 lägenheterna i Lillskärs BRF Hyttbäcken i kvarteret nedanför.

 

”Stadsinspektionen” dömde också ut arkitekturen kring Holmtorget. Kommunens bidrag till att snygga till miljön är att nu starta bygget av ”Lydias terrass”, som blir den plats som skapas ovanför torget när lastintaget mellan Åhléns och Bergströms Galleria byggs över. Projektet pågår under höst-vinter och är helt klart till sommaren. Utöver det pågår Diös ombyggnationer i kvarteren runt den nya terassen som förhoppningsvis ger både fräschare fasader och spännande innehåll.

Lika bra har det inte gått med den extra etapp av skateparken som vi planerat. Etappen är tänkt att samla ihop delar som inte gjorts i tidigare etapper och göra klart området vid Hyttgårdsparken ordentligt. Tyvärr fick inte kommunen in ett anbud som är möjligt att gå vidare med, så här blir det ett omtag.

I övrigt löper mycket på av det löpande underhåll som vi inom miljö- och samhällsbyggnad försöker ta ikapp. De flesta parkvägarna har grusats och kommunens skogsmark röjs på ett mycket mer aktivt sätt nu. Snart inviger vi ännu ett naturreservat, den här gången på Isalanäset. Beläggningsunderhållet (asfalteringen) har ökat, med bl a beläggning på Hosjöstrand, Dejstolsvägen, Mannhemsvägen och Seminariegatan. Dessutom är jag glad att Trafikverket satsat på ny asfalt på flera viktiga vägar i kommunen; 69:an mellan Grycksbo och Söderås och på 850:an ut mot Svärdsjö. Ett annat asfalteringsarbete som märks är anläggandet av ett antal cykelöverfarter längs Svärdsjögatan och Promenaden. Mer om reglerna för dessa kan du läsa på https://www.transportstyrelsen.se/sv/vagtrafik/Trafikregler/Generella-trafikregler/Cykeloverfart/ . Det nya är att bilförare har väjningsplikt mot cyklande och förare av moped klass II som är ute på eller just ska färdas ut på cykelöverfarten. Förhoppningsvis ska överfarterna öka tydligheten mellan trafikslagen och säkerheten för oskyddade trafikanter.

För några dagar sedan var flera av oss ledamöter i nämnden till Linköpings bo- & samhällsexpo. Det gav en hel del uppslag och inspiration hur vi kan planera, sälja tomter i mindre delar, men också tänka mer på gestaltning och annat som spelar roll för hur vi upplever bostaden, kvarteret och staden. Visst är Linköping en mycket större stad, men för planerna vid exempelvis Myran och nya Surbrunnshagen går det mycket väl att låna idéer från Vallastaden. Läs mer på www.vallastaden2017.se

Badbryggan i Östanfors blev verkligen en sommarföljetong, både i stadsdelen och i media. Ibland blir det inte som alla tänkt trots en vilja att rusta upp och förbättra. Jag hoppas och tror att vi kan hitta en lösning som gör att bryggan kan nyttjas både som kommunen och en del frivilliga badare tänkt sig. Återkommer om det.

En spännande höst väntar! Läs mer i kommande inlägg om vad som händer med planer, trafik, grönstruktur och det offentliga rummet i kommunen. Närmast väntar MSN-möte 27 september.

 

 

Comments are closed.